Tinerii Schimba Romania

Principiul sustinut de catre Asociatia Tinerii Schimba Romania este cel al competentei juste si al dezvoltarii pe criterii de performanta a valorilor intelectuale.


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

leac impotriva contraventiei: discurs moralizator sau sanctiune adecvata?

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

blakcrp


"Pâra" implică intenţii rele iar conotaţiile acţiunii de "a pârî" ne sunt prezentate drept negative încă din fragedă copilărie de către rude, prieteni, societate, încercându-se astfel accentuarea unei coeziuni; problema este că odată cu timpul (şi maturizarea) intervin alţi factori precum apatia, nepăsarea şi chiar teama, iar denunţul începe să se confunde cu pâra.

Am depăşit, din păcate, momentul când, la rugămintea/apostrofarea unui semen, cu ruşine se ridica hârtia de pe jos şi se punea în coşul de gunoi, motiv pentru care discursul moralizator devine util doar imprimat pe procesul-verbal de stabilire a unei amenzi!

Cred că, din nefericire, am ajuns în punctul în care individul care îşi exercită libertatea afectând libertatea altora trebuie denunţat de catre TOŢI cei afectaţi, fără alte intenţii decât protejarea propriei libertăţi.
Aşa că întreb: vi se pare normal să denunţaţi participanţii la trafic care aruncă gunoi pe şosea? Vi se pare normal să denutaţi vecinul care ascultă muzica la maxim? Vi se pare normal să denunţaţi şoferul care parchează vehicolul de-a curmezişul pe trotuar? Vi se pare normal să denuntaţi individul care aruncă gunoi pe stradă?

Ajungem astfel la rezultatul denunţului şi la încrederea noastră în rezolvarea sa. Acesta este motivul pentru care ne oprim înainte de a face orice denunţ, precum şi lipsa încrederii în sistem, în birocraţie, în respectul faţă de cetăţean, în respectul legii, etc,
Dar acest comportament cauzează un cerc al slăbiciunilor: lipsa sesizărilor determină un numarul mic de rezultate vizibile. Continuând raţionamentul, există în continuare indivizi cu pile şi relaţii, dar este imposibil ca 100% dintre contravenienţi să aibă pile şi relaţii şi să scape de consecinţele actelor lor; nivelul scăzut al veniturilor publice ar trebui să determine un mic exces de zel din partea autorităţilor; şi nu în ultimul rând, birocraţia poate lucra şi în favoarea noastră: o sesizare înregistrată trebuie rezolvată, cu atât mai mult un număr mare de sesizări înregistrate pe aceeaşi temă - care dacă nu semnalează gradul de interes public, măcar aglomerează sistemul şi solicită mai multă atenţie. Probabilitatea rezolvării de către autorităţi a unei situaţii creşte odată cu numărul de denunţuri/sesizări.
Este lăudabilă intenţia canalelor mass media care promovează această atitudine, dar prezentarea pe postul naţional a unor imagini cu indivizi comiţând contravenţii/infracţiuni poate avea efecte perverse, daca lipseşte prezentarea reacţiei autorităţii competente şi/sau a aplicării sancţiunii, cel puţin.

Aşadar, credeţi că denunţul este o soluţie buna de aplicat pe termen scurt si care sa dea roade pe termen lung?

Cred că pepenii păziţi de frică sunt cel puţin la fel de valoroşi precum cana de aur lăsată de Vlad Ţepeş la fântâna publică!
Voi ce credeţi? Eu sunt în favoarea denunţurilor sincere, pline de bune intenţii!

2leac impotriva contraventiei: discurs moralizator sau sanctiune adecvata? Empty sunt de acord 100% la data de Lun Aug 10, 2009 11:36 pm

Aura


subscriu la ce a postat blakcrp si consider ca nu trebuie sa fim complici prin nedenunțare la mârșăviile care au loc lângă noi. Dacă ați fi singura persoană care știe autorul unei crime atroce l-ați denunța? Veți spune că DA,deoarece nu puteți sta cu conștiința încărcată. Dar dacă sunteți printre puținii care știu că directorl X a primit șpagă de la firma Y să îi înlesnească obținerea unui contract din bani publici, nu îl veți denunța sub pretextul că nu aveți nimic personal cu el. Eu cred că trebuie să luăm atitudine și să SCHIMBĂM ROMÂNIA!

Sorin


si totusi nu putem sa nu ne uitam in jur si sa vedem cum s-a juns in situatia asta...in care politia se "autosesizeaza" dupa ce vede o ancheta media in loc sa faca ei ceva preventiv.
din pacate traim intr-o societate in care indiferenta e premiata si cine ia atitudine e considerat extremist si pedepsit.
consider ca e nevoie de mai mult decat un punct de vedere, e nevoie de o atitudine. atitudine din partea noastra, a tinerilor care vrem mai mult de la viitorul nostru si refuzam sa ne complacem intr-o situatie aparent fara iesire.
Trebuie sa invatam sa denuntam minciuna, nesimtirea si nu in ultimul rand prostia

4leac impotriva contraventiei: discurs moralizator sau sanctiune adecvata? Empty cum..? la data de Joi Aug 13, 2009 2:44 pm

blakcrp


Întrebarea "cum s-a ajuns aici?" este foarte importantă în procesul de analiză, dar acum avem nevoie de soluţii pentru stoparea cât mai grabnică a declinului.
"A învăţa" să denunţăm ilegalităţile cred că se traduce de fapt prin "asumarea" actului denunţător (Europenii l-au denumit whistle-blowing).
Energia necesară acestui act există şi este acumulată agresiv zilnic de către fiecare dintre noi atunci când se confruntă cu mârlăniile cotidiene, mijloacele tehnice există de asemenea la discreţie, ce lipseşte este doar motivaţia! Trebuie să vrem cu adevărat să ne asumăm răspunderea şi dacă suntem primii care arătăm cu degetul, să avem curajul să arătăm chiar şi către noi înşine!
Câţi dintre noi au avut tăria să atenţioneze POLITICOS un cetăţean în vederea adunarii rahatul potăii proprietate personală de pe trotuarul public sau să evite blocarea a 3 locuri de parcare? Câţi au pus mâna pe telefon şi au anunţat un incident (incendiu, accident, agresiune)? Sunt întrebări al căror răspuns ar trebui să fie: majoritatea!

De reţinut: sancţiunea trebuie să fie aplicată doar de organe abilitate! Rolul nostru, ca simpli cetăţeni, este să ne implicăm activ în autoreglarea şi desprăfuirea sistemului.

Continut sponsorizat


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum