Tinerii Schimba Romania

Principiul sustinut de catre Asociatia Tinerii Schimba Romania este cel al competentei juste si al dezvoltarii pe criterii de performanta a valorilor intelectuale.


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Lectie de filozofie

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Lectie de filozofie Empty Lectie de filozofie la data de Joi Aug 27, 2009 3:47 am

Moftangiu


Lectie de filozofie (de pe net)
Un profesor de filosofie statea în fata studenilor sai având câteva obiecte pe catedra. Când a început ora, fara sa spuna un cuvânt, a luat un borcan mare si a început sa-l umple cu pietre având diametrul de aproximativ 5 cm. Apoi i-a întrebat pe studenti daca borcanul este plin. Toti studenii au fost de acord ca borcanul este plin.
Apoi, a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Desigur, acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere. I-a întrebat din nou pe studenti daca borcanul este plin. Au fost din nou de acord ca este plin, si au râs.
Profesorul a luat o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Desigur, nisipul a umplut spatiul ramas liber. Acum, spuse profesorul aratând spre borcan, vreau sa recunoasteti ca aceasta este viata voastra.

- Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul, sanatatea si copiii vostri, lucruri care, chiar daca totul este pierdut, si numai ele au ramas, viata voastra tot ar fi completa.
- Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa si masina.
- Nisipul reprezinta lucrurile mici, care completeaza restul.
Daca puneti în borcan mai întâi nisipul, nu mai ramâne loc pentru pietrele mari si pentru pietricele.

La fel se desfasoara si viata voastra: daca va consumati timpul si energia cu lucrurile mici, nu veti avea niciodata spatiu pentru lucrurile importante.
Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra.
Jucati-va cu copiii vostri, faceti-va timp pentru controale medicale, duceti-va partenerul la dans. Va ramâne mereu destul timp sa mergeti la servici, sa faceti curat în casa, sa dati o petrecere sau sa duceti gunoiul.

Aveti grija de pietrele mari în primul rând, de lucrurile care într-adevar conteaza.
Stabiliti-va prioritatile!
Restul... este doar nisip.


Dupa ce toata lumea a fost de acord ca profesorul umpluse borcanul si daduse lectia de viata, parea ca nimic nu mai poate fi spus un student lua o halba de bere si o turna in borcan, care desi plin, absorbi intreaga cantitate de lichid, printre pietre, pietricele si nisip. Acum era intr-adevar plin.
Morala
Oricat de plina va va fi viata, intotdeauna va fi loc si pentru o bere cu prietenii !

2Lectie de filozofie Empty :) la data de Sam Aug 29, 2009 5:29 pm

sticlosu.bogdan


Admin
mult adevar cu iz de gluma.acum vorbind serios chiar mi-as dori ca aceasta lectie sa fie tinuta makr o singura data in toate clasele de elevi,multi si-ar da seama ce este cu adevarat important in viata.
P.S.:de ce mereu apreciem pe cineva abia in momentaul in care il pierdem?

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum